Kemialliset ja fysikaaliset aurinkovoiteet. Mikä on paras ja turvallisin?

Pari vuotta sitten aloin perehtymään paremmin aurinkovoiteisiin. Ihoni on hyvin herkkä ja palaa nopeasti auringossa, joten aurinkovoide on pakollinen. Käytän aurinkovoidetta aina kesäisin kasvoilla, vaikka en auringossa makaisikaan. Aurinkovoide onkin paras anti-age iholle. Käytän aina 50+ suojakerrointa sekä Suomessa että ulkomailla. Valinnanvaraa löytyykin aurinkovoiteista paljon. Viime aikoina on kuitenkin puhuttu paljon aurinkovoiteiden turvallisuudesta ja niiden sisältämistä kemikaaleista.

Aurinkovoiteet voidaan jakaa kahteen ryhmään: kemiallisiin ja fysikaalisiin. Fysikaalisisten suojien teho perustuu usein sinkkioksidiin. Ne heijastavat peilin tavoin auringonsäteet iholta. Kemiallinen suoja imee UV-säteilyä itseensä ja muuntaa vaarallisen säteilyn lämmöksi. Fysikaalinen suoja on siitä hyvä, että vaikutus on välitön. Kemiallinen suoja on hyvä levittää iholle n. 30 min ennen auringolle altistumista. Osa kemiallisista filttereistä kuitenkin imeytyy ihoon ja ne voivat häiritä hormonituotantoa. Voiteiden käyttö on kuitenkin turvallisempaa kuin auringolle altistuminen. 

Herkkäihoisille ja erityisesti lapsille ja nuorille fysikaalinen suoja on turvallinen vaihtoehto. Ainoa miinuspuoli fysikaalisissa suojissa on niiden kallis hinta ja sinkkimäinen koostumus. Ruohonjuuressa myydään kuitenkin hyviä fysikaalisia aurinkovoiteita kuten esim. Laboratoites de Biarritz:n tuotteet. Vauvoille ja taaperoille ei yleensä suositella mitään voiteita, vaan suojaavia kevyitä vaatteita ja aurinkovarjoja. Jos vauva kuitenkin tarvitsee voidetta, prismoista löytyy esimerkiksi Derman sinkkipohjainen sertifioitu baby-aurinkovoide. Edullinen ja iso pakkaus. Voi käyttää myös aikuisen iholle, mutta levittämiseen kannattaa varata aikaa, sillä tuote on tosi paksua ja sinkkivoidemaista. Kasvoille en tätä kuitenkaan itse levittäisi.

Itse käytän tällä hetkellä sekä fysikaalisia että kemiallisia suojia. Kaupassa myytävistä kemiallisista suojista suosin Nivean sensitiveä. Yleensä suosion kosmetiikassa muutoinkin markkinoilla pitkään olleita merkkejä. Aurinkovoiteet kasvoille ostan aina apteekista. Tällä hetkellä käytän Eucerinin 50+ voidetta, joka sopii hyvin rasvaisellekin iholle eikä tuki ihohuokosia. Voide sopii myös meikin alle. Päälle saatan välillä levittää meikkivoidetta suojakertoimella. Epäpuhtaalle iholle löytyy apteekeista myös muita hyviä hajusteettomia merkkejä kuten Aco ja La Roche Posay. Aurinkovoiteita pitää lisäillä iholle päivän mittaan(Erityisesti uimisen ja kuivaamisen jälkeen), joten jos käyttää meikkivoiteita tms. voi kasvoille ostaa sumutteen, jota voi suihkia suoraan meikin päälle. Tokmannilta löytyy esimerkiksi kotimainen suihkutettava aurinkotuote Hellä Mietonen (N.12€), joka sopii myös meikin päälle. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Luonnonkosmetiikkaa Lidlistä

Halpaa, mutta hyvää ja turvallista kosmetiikkaa

Stressin lievitystä luontaistuotteiden avulla