Mikä Ferritiini ja AMH?

Et ehkä ole kuullut Ferritiinista. En minäkään aikaisemmin. Usein lääkärissä käydessä testataan vain hemoglobiini. Hemoglobiini tarkoittaa verenpunaa, joka on punasolujen hapensitojaproteiini. Sen tärkein tehtävä on hapen kuljettaminen kudoksiin. Anemia eli alhainen hemoglobiini on melko yleinen erityisesti hedelmällisessä iässä olevilla naisilla runsaan kuukautisvuodon vuoksi. Anemian oireita voivat olla muun muassa väsymys, runsas hiustenlähtö, huimaus, rytmihäiriöt ja suonenvedot. Naisilla normaali hemoglobiini on 117-155g/l. Itselläni viimeksi mitattuna muistaakseni noin 135 eli viitearvojen sisäpuolella.

Mutta itse asiaan eli ferritiiniin. Ferritiiniä ei minulta ollut koskaan aikaisemmin mitattu kunnallisella puolella. Ferritiiniarvoni mitattiin ensimmäistä kertaa tammikuussa yksityisellä lääkäriasemalla. Ferritiini tarkoittaa varastorautaa. Ensimmäiseksi laskevat rautavarastot ja vasta sen jälkeen lähtee hemoglobiini laskemaan. Tulokseni oli matala eli noin 14. Suomessa ferritiinin viitearvo on 10-150mikrogrammaa/l, mutta raudanpuutteen raja-arvona pidetään usein 30. Naisilla suosituksena olisi kuitenkin, että ferritiini olisi vähintään 50-60. Lääkäri määräsikin minut rautakuurille. Rautatabletit kannattaa ostaa apteekista, sillä monissa kaupan rautatableteissa on vain vähän rautaa. Itse kävin ostamassa apteekista 100mg:n rautapakkauksen. Maaliskuussa kävin uudestaan verikokeessa ja ferritiini oli jo 29 eli arvot ovat nousseet melko hyvin. Tällä hetkellä en rauta-arvoani tiedä, mutta oletan sen olevan jo suositusten mukainen. Ainakin aikaisemmin vaivanneet rytmihäiriöt ovat kadonneet :) Monet kunnallisen puolen lääkärit eivät ole perehtyneet ferritiiniin hyvin. Alhainen ferritiini voi kuitenkin aiheuttaa moni oireita (tai olla osasyynä), kuten rytmihäiriöitä, hedelmällisyyden laskua, keskenmenoja ja väsymystä. Jos vähänkin epäilee raudanpuutetta, kannattaa käydä mittauttamassa.

AMH eli Anti-Mullerian hormoni kertoo paljonko munasarjoissa on pieniä munarakkuloita. AMH-mittauksella saadaan tietoa munasarjojen toiminnallisesta kunnosta. Mittausta ei suositella, jos käytössä on yhdistelmäehkäisyvalmisten kuten e-pillerit. AMH mitataan verestä. AMH laskee iän myötä, sillä joka kuukausi ovuloidaan yleensä yksi munasolu, mutta samaan aikaan satoja munasoluja kuihtuu pois yhden kuukautiskierron aikana.

AMH-mittaus voidaan tehdä missä tahansa kuukautiskierron vaiheessa, sillä hormonin pitoisuus ei juurikaan vaihtele. Itse päätin käydä testauttamassa oman arvoni. 30-34-vuotiailla naisilla raja-arvot ovat 0.6-8.1.Tulokseksi sain 2.09, eli olisi voinut olla parempi, mutta toki myös huonompikin. AMH kannattaa käydä mittauttamassa, jos oma hedelmällisyys mietityttää. Kannattaa kuitenkin muistaa, että AMH on kuitenkin vain yksi hedelmällisyyden mittari muiden tekijöiden kanssa. 😊

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Luonnonkosmetiikkaa Lidlistä

Halpaa, mutta hyvää ja turvallista kosmetiikkaa

Stressin lievitystä luontaistuotteiden avulla