New York State Of Mind

New York, tuo ikoninen kaupunki, on kaupunki johon ei ikinä kyllästy. Alkufiilistelyyn pääset tämän linkin kautta https://www.youtube.com/watch?v=30yU6CtlWV8 😉. Kokemista ja tekemistä riittää useiksi päiviksi ja vielä seuraaviksikin reissuiksi. Ihan lyhyeksi aikaa ei New Yorkiin välttämättä kannata suunnata, sillä matkoihin menee pari päivää. Suora lento Helsingistä New Yorkiin kestää n. 9 tuntia. Me varasimme reissuun 10 päivää. Tässä ajassa ehti nähdä paljon, mutta toki vielä jäi paikkoja näkemättä. 

Lähdimme reissuun toukokuussa, jolloin pahin turistikausi ei ole vielä alkanut (toki suurkaupungissa riittää aina vilinää), mutta ilmat ovat jo ihanan kesäiset. Kesäkuukausien keskilämpötilat keikkuvat  30 asteen tuntumissa. Jos reissuun haluaa lähteä edullisimpaan ja hiljaisimpaan aikaan, paras aika on tällöin tammi-helmikuussa. Vilukissoille tämä aika ei tosin sovi, sillä alkuvuosi on kylmintä aikaa. 

Ennen matkaa tarvitaan ESTA-matkustuslupa. Tämän saa kätevästi netin kautta. Näissä kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä erilaisia huijaussivustoja löytyy. Hinta ESTA:lle on 14USD. Muista hankkia ESTA ajoissa ennen reissua. Matkustuslupa on voimassa 2 vuotta. ESTA:n lisäksi saat lennolla erillisen lomakkeen täytettäväksi, jossa kysellään aikaisemmista matkustusmaista, huumeidenkäytöstä ym. Nämä lomakkeet annetaan lentokentällä passintarkastuksen yhteydessä viranomaiselle. Lisäksi sinulta kysytään erilaisia tietoja. Itseltäni kysyttiin viimeksi matkan tarkoituksesta, hotellista, mukana olevasta rahamäärästä ym. Lisäksi otettiin sormenjäljet ja valokuva. Huomioitavaa on, että aikaisemmin maassa olevat ja ensi kertaa maassa olevat laitetaan eri jonoihin. Perheitä ja lapsia ei kuitenkaan eroteta, mutta avopuolisoita ei lasketa samaksi perheeksi. 

Lennot ja Hotellit
Lentoja New Yorkiin voi saada melko edullisestikin, varsinkin jos ajalla ei ole väliä. Itse seurailen lentoja Momondosta. Jos haluaa lentää Business-luokassa, voi niitä kysellä juuri ennen lentoa edullisemmin. Tosin nämä ovat hyvin kysyttyjä, joten vapaita paikkoja ei välttämättä enää ole. Viimeksi kysyimme vapaita paikkoja business-luokasta, mutta nämä olivat juuri varattu loppuun. Hinta oli tuolloin 500€ per napa ja suunta. Eli ihan ilmaisia nämä eivät ole viime tipassakaan varattuina. Kuitenkin mannerten väliset koneet (Esimerkiksi Finnairilla) ovat yleensä melko tilavia, joten aika leppoisasti lento menee myös Economy-luokassa. Tilaa on myös pienille jaloitteluille. Finnairilla on myös jokaisen istumapaikan edessä tabletit, joista voi katsella leffoja ja joitain sarjoja. Tykkään Finnairista myös siksi, että istumapaikat saa vierekkäin. Jotkin lentoyhtiöt laittavat tarkoituksella saman seurueen eri penkkiriveille, jotta ihmiset maksaisivat lisää vierekkäisistä paikoista. 

Hotelleissa on valinnanvaraa. New York on tosin yksi kalleimmista kaupungeista, joten rahaa menee eniten juuri hotelliin ja ruokailuun. New York on jaettu viiteen eri hallintoalueeseen ( Manhattan, Bronx, Brooklyn, Queens ja Staten Island), joista kalleinta aluetta on Manhattan. Eniten nähtävää on Lower Manhattanilla ja Midtownissa. Näillä alueilla on myös parhaat ja kalleimmat hotellit. Jos kukkaro kestää, varaa hotelli näiltä hoodeilta. New Yorkissa 2 tähden hotelli kipuaa jo lähemmäs 100€ per yö ja 4 tähden hotelli 200€ per yö. Hieman edullisemmat hotellit löytyvät Manhattanin ulkopuolelta.  

Nähtävää
Ja nähtäväähän riittää. Yksi suuri nähtävyys on Keskellä Manhattania komeileva Central Park. Central Park on tuttu monille varsinkin elokuvien ja Tv-sarjojen kautta. Central park on yllättävän suuri, joten se sopii vaikkapa lenkkeilyyn. 

Näkymä Central Parkista Midtownin suuntaan

Näyttääkö tutulta? Tässä useista elokuvistakin tuttu Gabstow Bridge.

Yksi tunnetuista silloista on Central Parkin Gabstow Bridge. Se ylittää lammen (The Pond) ja sijaitsee 5th Avenuen aseman kulmassa aika lähellä tunnettua Plaza Hotellia ( Se, jossa Yksin Kotona Kevin seikkaili). Jos haluat syödä tai juoda puistossa, niin puistosta löytyy esimerkiksi Boathouse-ravintola. Boathouse sijaitsee järven rannalla. Tällä järvellä ei siis taida olla muuta nimeä kuin The Lake.
Central Parkin Boathouse-ravintola

Central Parkin ja 5 Avenuen kulmilla sijaitsee Plaza Hotel, joka on jo itsessään nähtävyys. Tämä hotelli on esiintynyt useissa eri tv-sarjoissa ja elokuvissa. Hotelli sijaitseekin ihanteellisella paikalla aivan puiston ja shoppailupaikkojen tuntumassa. Tämän hotellin edustalta lähtee myös elokuva ja tv-sarjojen opastetut kierrokset. Me kävimme Sinkkuelämää-kierroksella, josta teen erillisen postauksen. Valinnanvaraa kierroksissa on ja ensi kerralla pitää mennä taas jollekin elokuvakierrokselle. 
Ylellinen Plaza Hotel 

Moni Nycissä vieraileva haluaa varmasti nähdä ainakin WTC:n muistoaltaat sekä uuden uljaan One WTC pilvenpiirtäjän. Nämä sijaitsevat kirjaimellisesti World Trade Center-alueella, joka on lähellä Manhattanin eteläistä kärkeä. 

9/11 Memorial North Pool

WTC:n muistoaltaiden ympärille on kaiverrettu jokaisen iskussa menehtyneen nimet. Menehtyneiden syntämäpäivänä nimen kohdalle laitetaan kukka muistoksi. Altaat ovat entisten tornien kohdilla. Altaiden vieressä komeilee uusi One WTC. Viime kerralla emme ehtineet käymään tornin katolla, mutta se on ehdottomasti ensi kerran ohjelmistossa. 

 One World Trade Center

Ja sitten se ehkä kuuluisin ja suosituin nähtävyys, eli itse vapaudenpatsas, joka sijaitsee Liberty Islandilla. Saarelle pääsee näppärästi Battery puistosta (eteläisestä kärjestä) lähtevällä lautalla. Kävimme samalla reissulla myös Ellis Islandilla, jossa voi selvittää New Yorkiin 1900-luvun alussa matkainneiden sukulaisten tietoja. 

Liberty Islandilla sijaitseva vapaudenpatsas

Battery Park

New Yorkissa pääsee liikkumaan kätevästi metroilla. Metrolla kulkiessa kannattaa ehottomasti hypätä pois kuuluisalla Times Square-asemalla. Times Squarella riittää tekemistä ja nähtävää. Times Square on jo itsessään nähtävyys, mutta sieltä löytyy vaikka mitä, kuten Madame Tussauds vahamuseo. Sielläkään emme viime reissulla ehtineet käydä, mutta toivottavasti ensi kerralla😊

Ostettavaa
Manhattanilla itsessään on paljon useita kauppoja ja ostoskeskuksia, mutta lähistöltä löytyy myös hyviä Outletteja. Me suuntasimme bussilla Woodburyn Outlettiin. Woodburyyn on Manhattanilta noin tunnin matka. Outlet on kuin pieni kylä, jossa liikkeitä on yli 200. Outletista löytyy vaatteita, kenkiä, koruja, aurinkolaseja sun muuta. Tunnettuja merkkiliikkeitä on muun muassa Tommy Hilfiger, Guess, Calvin Klein, Vans, Armani, DKNY, Kate Spade NY, Lacoste, Michael Kors, Converse, Ted Baker, UGG, Prada ja Coach. Outlettiin kannattaa ottaa mukaan aurinkovoidetta ja aurinkolasit, sillä kuumana kesäpäivänä aurinko porottaa melko tukalastikin Outlettiin, sillä liikkeisiin kuljetaan ulkokautta.

Jos haluaa shoppailla Manhattanilla, hyviä shoppailualueita ovat World Trade Center, Garment District (Times Sq) ja 5th ave, joka lähtee Plaza hotellin edustalta. Manhattanilta löytyy erilaisia kauppakeskuksia esimerkiksi WTC:n vierellä oleva Westfield WTC. 

Reilussa viikossa ehtii näkemään paljon, mutta paljon jää vielä näkemättäkin. Ensi kerralla pitää ehdottomasti käydä ainakin Brooklyn Bridgellä ja One WTC-tornissa ja miksipä ei lähtisi tutustumaan muihinkin alueisiin kuten vaikkapa Brooklyniin. Teen seuraavan postauksen Sex and The City-tourista, jossa on lisää eri nähtävyyksiä, syötävää ja ostettavaa. 

Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Luonnonkosmetiikkaa Lidlistä

Halpaa, mutta hyvää ja turvallista kosmetiikkaa

Stressin lievitystä luontaistuotteiden avulla