Tuotteita ja ainesosia, joita välttelen kosmetiikassa

Kun shoppailen uutta kosmetiikkaa, pyrin ostamaan eläinystävällistä ja hellävaraista kosmetiikkaa. Nykyään katson lähes aina sisällyksen ennen ostamista. Katson myös löytyykö tuotteesta pupumerkki. Pupumerkki on eläineettisen kosmetiikan tunnus. Harmi vain, ettei kaikista merkeistä vielä tuota pupumerkkiä löydy, vaikka olisivatkin eläinystävällisiä. Animalian sivuilta löytyy lista eläinystävällisestä kosmetiikasta.

Tästä merkistä tunnistat eläinystävällisen kosmetiikan


Silikonit ovat yksi ainesosa, jota pyrin välttelemään. Niistä ei ole ihon kannalta hyötyä eivätkä ne ole myöskään ympäristöystävällisiä. Valitettavasti silikonia ja erityisesti mikromuovia löytyy edelleen paljon kosmetiikasta. Silikonia löytyy muun muassa hiustuotteista, seerumeista, silmänympärysvoiteista ja lähes kaikesta kosmetiikasta. Monissa anti age-tuotteissa on silikonia, joka tekee pinnasta hetkellisesti sileämmän. Eli tuote ei paranna ihoa mitenkään. Monien kalliiden merkkien tuoteselostetta katsoessa huomaa, että tuote on täynnä silikoneja.  Silikoneja ovat esimerkiksi cone-päätteiset ainesosat, kuten dimethicone. Luonnonkosmetiikassa puolestaan suositaan paljon erilaisia hoitavia öljyjä. Siksi usein valitsenkin luonnollisemman tuotteen.


Kasvotuotteissa, kuten kasvovesissä, puolestaan välttelen alkoholia ja salisyylihappoa. En suosi kasvojen hoidossa mitään kuivattavia ainesosia, vaan pyrin valitsemaan kosteuttavan ja herkälle iholle sopivan tuotteen. Ihoni on sekaiho ja nuorempana tuli käytettyä todella puhdistavia epäpuhtaalle iholle tarkoitettuja tuotteita. Näistä ei kuitenkaan ollut hyötyä, vaan lähinnä toisinpäin. Mitä enemmän ihoa kuivattaa ulkoapäin, sitä enemmän tulee vain epäpuhtauksia. Nykyään löytyy myös hyviä kasvoöljyjä, jotka soveltuvat rasvaisemmallekin iholle. 

En myöskään enää käytä antiperspirantteja, jotka sisältävät alumiinia. Alumiini on yhdistetty rintasyöpään. Tämän vuoksi valitsen aina deodorantin, jotka eivät sisällä alumiinia. Moni ei kuitenkaan tiedä antiperspirantin ja deodorantin eroa. Antiperspirantin tarkoituksena on estää hikoilua, kun taas deodorantti peittää hajua tuoksullaan sekä vähentää bakteerien määrää. 

Kynsilakat sisältävät monia haitallisia ainesosia. Olet ehkä mahdollisesti kuullut 3-free, 5-free tai vaikkapa 10-free-kynsilakoista, jotka eivät sisällä tiettyjä haitallisia ainesosia. Täysin luonnollisia kynsilakkoja on mahdotonta tehdä, mutta kannattaa kuitenkin valita kynsilakka, jossa ei ole näitä pahimpia myrkkyjä, kuten tolueenia, formaldehydiä, TPHP:tä, ftalaatteja tai ksyleenia. Jos mahdollista, suosi 10-free-lakkoja. 

Entäs sitten hiusvärit? Hiusväreistä olen luopunut kokonaan. Jos joskus vielä värjään hiuksiani, laitan vain raitoja, jotta väriä ei menisi päänahkaan. Hiusvärit ovat kosmetiikan yksiä herkistävämpiä tuotteita. Tämän vuoksi hiusvärejä ei ole tarkoitettu alle 16-vuotiaille. Monet hiusvärit sisältävät muun muassa PPD:tä, ammoniakkia ja vetyperoksidia. Jos kerran altistuu hiusväreille, niitä ei enää voi käyttää ollenkaan. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Luonnonkosmetiikkaa Lidlistä

Halpaa, mutta hyvää ja turvallista kosmetiikkaa

Stressin lievitystä luontaistuotteiden avulla